Neurofeedback in de huiskamer

 
In de Verenigde Staten is neurofeedback al jaren een populaire behandelvorm in de geestelijke gezondheidszorg. In Nijmegen heeft EEG Resource Institute, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen tele-neurofeedback ontwikkeld: neurofeedback via internet. Neurofeedback wordt op deze manier toegankelijk voor een breed publiek. Zonder medicatie, onder begeleiding van een psycholoog.
 
 
ADHD psycholoog nijmegenslaapklachten psycholoog nijmegendyslexie psycholoog nijmegen
   

 

Feedback is overal

Neurofeedback - ook wel EEG biofeedback genoemd - brengt een verstoorde hersenactiviteit via training en zonder medicijnen weer in evenwicht. Het heeft een positief effect op syndromen als epilepsie, ADHD, ADD, dyslexie en slaapklachten. Neurofeedback is een behandelmethode waarbij medicatie zoals Ritalin, Concerta of antidepressiva zoals Seroxat en Prozac niet nodig is. Door gerichte feedback van het EEG signaal met beeld of geluid helpt de psycholoog de hersenactiviteit van de cliënt in de gewenste richting te veranderen. Feedback komt  overal voor: kijk maar in een spiegel en je krijgt al feedback over je uiterlijk. Ook bij bewegen maken we gebruik van (geautomatiseerde) feedback, denk aan fietsen. Vroeger heb je dat moeten leren, nu zit het in je systeem. Bij pianospelen, voetballen en wii - feedback is overal.  Neurofeedback bestaat al sinds de jaren zestig, maar wordt de laatste tijd – mede dankzij recente technische ontwikkelingen – steeds vaker toegepast in de zorg. In Nijmegen houdt EEG Resource Institute houdt zich al ruim tien jaar bezig met vernieuwende technieken in de geestelijke gezondheidszorg. EEG Resource Institute maakt neurofeedback toegankelijk voor een breed publiek. De begeleiding is in handen van een psycholoog
 

Neurofeedback thuis

Al sinds 2006 biedt EEG Resource Institute tele-neurofeedbacktherapie aan. Hierbij kan een cliënt thuis worden behandeld via internet en krijgt de psycholoog de hersenactiviteit (het EEG) van de cliënt real time in beeld. Het voordeel van deze vorm is dat de therapie kosteneffectief kan worden aangeboden. Bovendien is de cliënt niet gebonden aan het bezoeken van de neurofeedbackpraktijk in Nijmegen. Dit bespaart vaak veel reistijd. Het maakt behandeling ook in het buitenland mogelijk. We hebben ervaring tot en met Zuid-Afrika! EEG Resource Institute was de eerste organisatie in de wereld die deze gesuperviseerde tele-neurofeedback behandelmethode kon aanbieden. Deze real-time supervisie betekende een grote vooruitgang ten opzichte van thuistraining waarbij de therapeut de gegevens pas na afloop kon inzien. Ook thuis kunt u profiteren van deskundige begeleiding.
 
Door de laatste ontwikkelingen kunt u thuis nu ook zelfstandig trainen: speciale software stuurt uw feedback. U hoeft alleen maar rustig de feedback te laten gebeuren. Op momenten dat het ú schikt. Eens in de drie weken overlegt u met uw psycholoog over de voortgang. Ook kunt u in Nijmegen persoonlijke coaching krijgen bij de veranderingen. Eenvoudiger kan het niet. Wat moet dat kosten? Dat ziet u hier.
 

Voorloper

EEG Resource Institute maakt deel uit van een internationaal netwerk. De vestiging in Nijmegen loopt echter voorop wat de thuistraining van neurofeedback betreft. De diensten van EEG Resource Institute worden verder ontwikkeld in samenwerking met onder andere de Radboud Universiteit Nijmegen en een aantal samenwerkende neurofeedbackpraktijken in de regio Nijmegen. EEG Resource Institute demonstreert de werkwijze graag voor u. Voor meer informatie in Limburg kunt u daar contact opnemen met een van de aangesloten neurofeedbackpraktijken. 
 

EEG Resource Institute en Neurofeedback

EEG Resource Institute werkt samen met Brain Resource Company, een internationaal netwerk met vestigingen in New York, Londen, Adelaide, Los Angeles en het hoofdkantoor in Sydney. In Nijmegen werkt psycholoog Rien Breteler, in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen, aan verschillende onderzoeken. Hier worden ook patiënten behandeld met neurofeedback, onder meer via internet (tele-neurofeedback). Op meerdere locaties in Nederland werken neurofeedbacktherapeuten samen met EEG Resource Institute. Binnen deze samenwerking vindt ook verder onderzoek en deskundigheidsbevordering plaats.